POROKA: Cena poroke in najboljši poročni ponudniki 2020/2021

Poroke so doživele precejšen udarec v letu 2020 zaradi novega koronavirusa (COVID19) in posledičnih odlokov okoli omejevanja opravljanja dejavnosti oz. zbiranja ljudi. A poroke vseeno so in bodo. Le v malenkost drugačni obliki zaenkrat, kot kaže. 

Velik trend kaže v smer manjšanja obsega porok (manj svatov), še večji pa v prestavljanju terminov na leto 2021. Logičen zaključek je, da bodo poroke med tednom postale stalnica, saj več kot toliko sobot v letu pač ni.

Še vedno je ključni dejavnik izbire datuma poroke v Sloveniji razpoložljivost želene poročne lokacije (oziroma gostišča) ter glasbenika (poročna skupina, poročni glasbenik, poročni DJ ali poročni ansambel). A se tudi ta trend spreminja. En razlog je novi koronavirus, kot rečeno, drugi pa olajšano iskanje preverjenih poročnih ponudnikov preko Omisli.si/poroko

V tem članku bomo pogledali kakšni so poročni stroški za poroke 2020/2021 in kam se lahko obrnete, ko iščete najboljše poročne ponudnike.

Poroka je nekaj posebnega. A kakšna je cena poroke?

Koliko stane poroka: Cena poroke 2020/2021?

Spodnje cene smo analizirali s pomočjo spletne platforme Omisli.si/poroko, kjer poišče poročne ponudnike v Sloveniji preko 60% mladoporočencev, kar pomeni, da posredujemo pri več kot 60% porok. Na ceno poroke najbolj vpliva število gostov. V izračunih smo upoštevali povprečno 40 svatov na poroko.

Imejta v mislih, da so nekateri stroški poroke fiksni (npr poročni fotograf, glasbenik, make-up, …), drugi pa variabilni (npr. pogostitev, vabila) in so torej odvisni od števila gostov oz. svatov. Za novorojenčke do dveh let navadno gostinci ne zaračunavajo ničesar (preverita), za otroke nad dvema letoma pa navadno odštejejo cca. 50% cene.

Povprečna cena poroke v Sloveniji za 40 svatov se giblje med 6.000 in 9.000 €. Več o posameznih poročnih stroških in preverjenih ponudnikih pa spodaj.

Poročna obleka in poročni čevlji

Začnimo z najočitnejšim. Pri Whitecouture smo namreč specialisti za poročne obleke. 

Poročna obleka je tista, s katero nevesta naredi prvi vtis na svojega ženina. Prav tako je prva stvar, ki vsem svatom stopi v oči, ko v prostor stopi nevesta. Zato je izjemno pomembno, da izberete takšno, v kateri se boste odlično počutili in se bo popolnoma prilegala vaši postavi. 

Cene ženskih poročnih oblek se gibljejo med 180 in 1.500 €.

Moški po navadi za poroko oblečejo belo srajco, ki se odlično poda k vsem barvam obleke. Suknjič in hlače so običajno enakih barv, lahko pa kombinirate črno-belo, sivo-črno, črno-sivo in tako dalje. Elegantnemu suknjiču in hlačam so lahko dodani različni svetleči dodatki, lahko gre za videz usnja. V kombinaciji z elegantnimi usnjenimi čevlji bo ženin izgledal popolno. Seveda pa ne smete pozabiti na zelo pomemben dodatek – metuljček, okrasni robček ali kravato. Ta je lahko enake barve kot suknjič, ali pa skladna z barvno kombinacijo. Najpogosteje izbrane barve suknjiča in hlač za moške so črna, temno/svetlo modra, bela ter siva barva. Za najbolj pogumne in drzne pa lahko tudi temno rdeča ali rjava. Moške poročne obleke stanejo med 150 € in 1.000 €.

Če so otroci udeleženci poroke, jih je prav tako potrebno primerno obleči, da jim bo udobno, a bo obleka kljub temu svečana. Najbolje je, da izberemo takšne obleke, ki jih bodo otroci tudi kasneje (če jim bodo še prav) lahko oblekli za posebne priložnosti. Otroške poročne obleke stanejo med 30 € in 150 €. 

Več o tem v članku: POROČNE OBLEKE: CENA IN KAJ VSE MORA IMETI SANJSKA OBLEKA ZA POROKO?

Poročni prstani

Že pred izbiro je dobro pomisliti na znesek, ki sta ga pripravljena vložiti v nakup poročnih prstanov. Določita okviren limit, ki vama bo zožil izbiro med številnimi zlatarji, vrstami kovin in dragimi kamni. Par preprostih, kakovostnih zlatih poročnih prstanov lahko ponekod dobita že od 150 ali 200 € naprej, medtem ko bosta za platinaste morala biti pripravljena odšteti vsaj približno trikrat več. Osnovno graviranje (imeni in datum poroke) je pri večini zlatarjev že vključeno v ceno, različne citate pa je navadno treba doplačati.

Povprečna cena poročnega prstana se giblje med 350-3600 €.

Več o tem v članku: POROČNI PRSTANI: CENA, TRENDI, KAKO IZBRATI POROČNI PRSTAN TER PREVERJENE ZLATARNE

Poročne tiskovine: Poročna vabila, meniji, sedežni red in zahvale

Širok spekter izbire vama omogoča poročna vabila, menije in zahvale točno po vajinemu okusu. Vso poročno tiskovino običajno ponudniki izdelajo na enem mestu, pred tiskom pa mladoporočencema pošljejo osnutek v PDF obliki v pogled in potrditev. Izbirate lahko med več vrstami papirja različne kakovosti, ponudniki pa ustvarijo tiskovino po vašem okusu, poskrbijo pa tudi, da se ujema z dekoracijo. V zahvalo lahko vključite tudi vaše poročne fotografije in gostom pustite lepe spomine na poroko.

Cena oblikovanja in tiska vabil / menijev / zahval se giblje med 2-6 € / osebo. 

Več o tem v članku: CENA POROKE: KOLIKO STANE POVPREČNA POROKA V SLOVENIJI?

Poročni fotograf (fotografiranje poroke)

Ker je poroka edinstven dogodek v vajini zvezi, je zelo pomembno, da najameta poročnega fotografa, ki bo odlično opravil svoje delo. Cena fotografiranja poroke lahko pomembno vpliva na vajino izbiro. A popolno poročno fotografiranje je vredno vsakega evra, saj je to prelomnica v vajinem življenju, ki jo morata pravilno ovekovečiti.

Poročni fotograf za fotografirnje poroke sicer stane med 350 in 1.500 €. 

Več o tem v članku: POVPREČNA CENA FOTOGRAFIRANJA POROKE: KOLIKO STANE POROČNI FOTOGRAF?

Snemanje poroke

Snemanje poroke (poročni video) je poleg poročne fotografije (fotografiranja poroke) tisto, kar naredi ta čudovit dogodek večen. Glede na strošek poroke, je cena poročnega videa povsem dosegljiva. Poročita se le enkrat in poročni video si bosta čez leta z največjim veseljem pogledala še neštetokrat, kazala ga bosta otrokom, vnukom, pa tudi starši, družina in svatje ga bodo več kot veseli. 

Snemanje poroke vaju bo stalo med 200 in 1.500 evri. 

Več o tem v članku: SNEMANJE POROKE: PREGLED CEN IN SNEMALCEV ZA NAJBOLJŠI POROČNI VIDEO

PRENESI SI POROČNO BELEŽNICO / POROČNI PLANER

>> brezplačno / pdf / download <<

Poročni šopek, cvetje in poročna dekoracija

Si predstavljate poroko brez poročnega šopka, čudovite dekoracije na mizah, okrašenih avtomobilih in slavnostnega prostora? Zagotovo ne. Ravno zato je izbira prave cvetličarne, cvetja in stila dekoracije zelo pomemben korak pri načrtovanju vajine sanjske poroke. Trendi izbire cvetja in oblik za poročni šopek ter poročne aranžmaje se vsako leto nekoliko spremenijo. Lahko jim sledite ali pa ostanete zvesti svojim željam in izberete poročno cvetje, ki vam je najbolj pri srcu. Edina stvar, na katero vaju bodo tudi cvetličarne opozorile, so sezone (sončnice bosta npr pozimi težko dobila).

Poročni šopek stane med 40-100 €, naprsni šopki 1-5 € šopek, poročni aranžma 50-500 €, dekoracija avtomobilov s cvetjem pa med 15 in 150 €/avtomobil. Skupaj bosta tako za poročno cvetje odštela med 50 in 1000 €.

Več o tem v članku: POROČNO CVETJE: ANALIZA CEN IN TOP CVETLIČARNE ZA POROČNI IN NAPRSNI ŠOPEK, DEKORACIJO POROKE IN POROČNI ARANŽMA

Poročne torte / pecivo za poroko / sladek kotiček

Običaj poročne torte je prisoten že od rimskih časov, kjer je poročna torta simbolizirala plodnost in srečno življenjsko pot mladoporočencev. Nič čudnega, da je torta še danes prisotna na vsaki poroki in da ji posvečamo tolikšno pozornost. Popolna poročna torta bo pika na i vajine popolne poroke. 

Poročne torta vaju bo stala med 2 in 5 €/osebo. 

Več o tem v članku: POROČNE TORTE: VRSTE, CENE IN TRENDI

Organizacija poroke (načrtovanje poroke)

Organizacija poroke je lahko zelo naporna in vam lahko vzame veliko časa. Zato so tukaj za vas organizatorji porok, ki načrtujejo vse potrebno za izvedbo popolne poroke. Seveda lahko poroko organiziramo tudi sami, vendar je lahko čas med načrtovanjem zelo napet in stresen. 

Povprečne cene poročnih organizatorjev za načrtovanje oz. organizacijo poroke se gibljejo med 300-1500 €.

Več o tem v članku: ORGANIZACIJA POROKE: CENA, TRENDI, IDEJE IN PREVERJENI ORGANIZATORJI POROK

Glasba na poroki: ansambel za poroko / band za poroko / petje na porokah / dj za poroko, …

Poročna glasba je ena tistih “make or break” poročnih dejavnikov. Naš nasvet je, da izbirajta po lasnem okusu, saj je vajina poroka, ne silita svatov k plesu, če jim do tega ni, vseeno pa imejta v mislih tudi povprečen glasbeni okus gostov, sicer bosta edina, ki se bosta zares zavavala.

Za poročno glasbo bosta odštela med 150 € in 1.650 €.

Več o tem v članku: POVPREČNE CENE GLASBENIKOV V SLOVENIJI

Poročna darila za svate

Darila za svate seveda niso obvezna, si jih pa omisli kar precej parov. Vrednosti se navadno gibljejo med 5 in 15 € / svata.

Poročno slavje

Poročna pogostitev / catering (hrana + pijača)

Za hrano in pijačo bosta odštela med 25 in 95 €, v povprečju pa slovenski pari plačajo okoli 60 €/osebo za hrano in pijačo.

Več o tem v članku: 5 NAČINOV, KAKO POCENITI VAŠ POROČNI CATERING

Cena najema poročne lokacije (prostor za poroko, gostilne za poroko)

Cene lokacij za poroko so med seboj zelo različne. Odvisne so predvsem od tega, kaj vse ta cena vključuje in kakšne so ponudbe najboljših gostiteljev porok.

Vse-v-enem poročna lokacija vas bo stala med 4.000 € – 8.000 €, poroka pod kozolcem 100 € – 250 €, najem šotora za poroko 500 € – 2.000 €, najem lokacije za poročno zabavo (brez pogostitve 100 € – 400 €, lokacija za poročno zabavo (pogostitev, hrana, pijača, torta) pa 2.000 € – 4.000 €.

Več o tem v članku: POROČNE LOKACIJE: SEZNAM IN CENE POROČNIH LOKACIJ V SLOVENIJI (POROČNI OBRED / URADNI DEL IN POROČNA ZABAVA / SLAVJE / OHCET)

Poročni make up

Za poročni makeup boste odšteli med 40-100 €.

Plesni tečaj za porocni ples

Poroka ni popolna brez otvoritvenega poročnega plesa. In čeprav se zadnje čase veliko parov odloči za lastne (hecne) koreografije, klasika ostaja na prvem mestu. Otvoritveni poročni ples namreč nosi veliko simbolike in prav je, da mladoporočenca zaplešeta vsaj enkrat na poročni dan. 

Povprečne cene za poročni plesni tečaj znašajo med 70-250 €. 

Več o tem v članku: POROČNA PLESNA ŠOLA: CENIK ZA POROČNI PLESNI TEČAJ (OTVORITVENI POROČNI PLES)

Najem avta za poroko (poročni prevoz)

Poročni prevoz je veliko več kot le limuzina. Prevozno sredstvo, s katerim se pripelje nevesta je namreč prva stvar, ki jo svatje zagledajo. Zato pustite domišljiji prosto pot. Kočija, motor, old timer, prestižni avtomobili, …

Za poročni prevoz z voznikom bosta odštela med 250-500 €.

Več o tem v članku: POROČNI PREVOZ V STILU: PUSTITE DOMIŠLJIJI PROSTO POT IN ODSTOPITE OD OBIČAJNEGA

Civilna in cerkvena poroka (cena obreda)

Civilni obred skupaj z matičarjem vaju bo stal med 150-200 € (če ta ne bo v občinskih prostorih, seveda), cerkveni pa podobno med 100-200 €.

Poročna potovanja

Kaj je lepšega kot odkrivanje sveta z osebo, ki jo imate najraje na svetu? Če bereta tole v času trajanja koronavirusa, morda raje preskočita ta del… Ampak, saj bo, kmalu. Poročno potovanje je nekaj, kar vsakomur ostane v spominu tudi desetletja kasneje. Pojavi pa se vprašanje – kam na poročno potovanje? Klasični Maldivi ali bližnja Grčija? Morda je križarjenje prava izbira za vaju?

Poročno potovanje vaju bo stalo med 600 in 4000 €/osebo.

Več o tem v članku: POROČNO POTOVANJE: POVPREČNE CENE, IDEJE IN TRENDI

Animacija / varstvo otrok

Za male nadobudneže zna biti poroka in celoten poročni program do določene mere zanimiv, potem pa se lahko začnejo dolgočasiti. To pomeni, da se tudi njihovi starši ne morejo več sproščeno zabavati. Dobro je, da svoje, ali pa otroke ostalih svatov vključimo že v sam poročni obred. Lahko pomagajo na primer pri pripravi prostora za poroko, na samem obredu pa  prinesejo prstana, ali pa nosijo cvetje. Kasneje, ko sledi poročna zabava pa lahko otroke zaposlimo na kreativen in zabaven način. To nam omogoča profesionalna animacija za otroke na poroki ali varstvo na poroki. S tem otrokom zagotovimo, da bodo preživeli odličen dan v dobri družbi in se nadvse zabavali.

Cena za animacija otrok in varstvo na poroki znaša 100–300 €.

Več o tem v članku: ANIMACIJA ZA OTROKE NA POROKI IN VARSTVO OTROK. POPOLNA POROKA

>> OMISLI.SI/POROKO <<

preverjeni poročni ponudniki, ki jim zaupamo

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.